حدود قرارگرفتن کف دست در حال سجده
س. کف دست در سجده آیا شامل انگشتان دست هم میشود یا نه؟ و آیا لازم است انگشتان هم بر زمین قرار گیرند؟
ج. شامل انگشتان دست هم میشود و بنابر احتیاط استیعاب عرفی در قرار گرفتن کف دست مراعات گردد.
شک بین رکعت اول و دوم
س. آیا کسی که در هنگام قرائت حمد و سوره شک بین یک رکعت و دو رکعت میکند میتواند قرائت را تمام کند و بعد فکر کند و اگر چنین کرد آیا نمازش باطل است؟
ج. از حین عروض شک باید تروّی* کند و اگر بدون تروی به انتظار این که بعداً تروّی می کند تا ببیند وظیفه چیست به عمل ادامه دهد، چنانچه نشانههایی که به واسطه آنها ممکن است یقین یا گمان به یک طرف شکّ پیدا شود از بین نمی رود، عمل او در صورتی که موافق با وظیفه اش انجام گرفته باشد اشکال ندارد.
*. تفکّر در موارد مشکوک نماز (رکعات یا أفعال آن)، برای رفع شک.
کیفیت نماز نافله در شرائط مختلف
س. آیا در نماز نافله در حال سواره و راه رفتن و نیز در حال استقرار و اختیار میتوان رکوع و سجود را با ایماء و اشاره انجام داد و رو به قبله بودن را مراعات ننمود؟
ج. در حال سواره و راهرفتن لازم نیست قبله رعایت شود و رکوع و سجود با اشاره کافی میباشد. و اما در حال استقرار در مکانی باید هم قبله را مراعات کند و هم رکوع و سجود را به نحو صحیح انجام دهد ولی مانع ندارد نافله را در حال اختیار هم نشسته بخواند.
اتصال صفوف جماعت با وجود مأمومین مسافر
س. آیا از نظر مقام معظم رهبری«دام ظله» در نماز جماعتی که عدّهای از مأمومین مسافر هستند و در وسط نماز جماعت سلام میدهند و بلافاصله اقتدا میکنند، اتصال نمازهای دیگران بهم میخورد یا نه؟
ج. اگر بلافاصله اقتدا کنند، جماعت باقی میماند.
نماز در سفر غیر شغلی
س. کسی که تصمیم دارد به مسافرت برود، ابتداء به محل کارش که در شش کیلومتری واقع است میرود و میخواهد نماز ظهر و عصر را در محل کارش بخواند و بعد به سفرش ادامه دهد؛ آیا نمازش شکسته است یا نه؟
ج. اگر از ابتدای حرگت قصد مسافرت شرعی برای سفر غیر شغلی داشته است نماز در فرض سؤال شکسته است.
نظرات شما عزیزان: